smakprov

smakprov

onsdag 25 september 2013

Spets och skinn går bra ihop

Det började med att det blev en top/kort tunika av spetstyget som jag köpte som en stuvbit på Ohlssons Tyger. Jag använde ett mönster från Jenny Hellströms bok "Sy!" toppen Rose som grund. förlängde den så långt som tyget räckte till. Sedan fick jag idén att kanta hals och ärm med fuskskinn och köpte till en bit. Och när jag ändå höll på så förlängde jag toppen/tunikan med en bit fuskskinn nere i fållen också. Och vips så hade jag en klänning! Tycker den blev så fin! Kul att utgå från ett grundmönster och sedan göra egna ändringar. Förresten när jag sytt klänningen klar började jag fundera på om jag hade avigsidan utåt och rätsidan inåt på spetstyget. För sent att börja grubbla på det nu.





 
Detalj från sidan, sydde ner sömmen med stickningar i skinnets sidsömmar.
 



Kantade hals och ärm med fuskskinnet. Trodde det skulle vara svårt att få till det men det var inga problem. Skinnet var mjukt och stretchigt och följde med bra när man  sydde.
 


Snett och vint

Ibland blir det bättre än man förväntat sig. Hittade ett mönster i Allt om handarbete nr. 0913 på en osymmetrisk tunika. Rubriken var "Mode i expressfart" vilket det inte blev för mig. Till en början fick jag inte ihop delarna i mönstret, fick för mig att pilar skulle stämma överens vilket visst inte alls var meningen. Efter det att en man, en mamma och två döttrar rivit sig i huvudet så löste yngsta dottern det. Nu hade jag ett mönster men tyget räckte inte till, ger man upp då?? Nejdå, jag får väl göra den lite kortare tänkte jag och klippte glatt ut den i min lilla tygbit. Hur blev den? Ja jag fick klippa bort lite tyg här och där och lägga till lite här och där. Den blev lite väl kort och sned, Men med en mudd nertill så blev den riktigt bra. Nu trivs jag jättebra i den, kanske blev bättre nu än om jag tagit mönstret som det var! Vem vet! Tyget köpte jag billigt på Ohlssons tyger. Fördelen är att får man inte till det så är det inte hela världen. Så här blev den:


En kjol kan vara bra att ha

Den här kjolen sydde jag i våras hittade kortet nu när jag skulle blogga om några andra syprojekt. men bättre sent än aldrig. Mönstret kommer som vanligt från jenny Hellströms bok " Sy! Från hood till skjortklänning. Den heter Toto skirt och jag vet inte om jag blev så nöjd. tog bort vecket mitt fram i linningen eftersom jag läst i andra bloggar att den skulle sitta bättre då. Fick däremot ett veck, en liten påse, fram nedanför midjan. Försökte med att ta ut den i sidorna= större påse, försökte med att ta in den i sidorna=större påse. Hamnade på hyllan ett tag, till min kära mamma kom och sa att det räcker nog om du syr in linningen i midjan en aning. Och det hjälpte så nu är den hyfsad ok. Måste erkänna att jag bara använt den en gång. men kanske nästa vår..och som ni ser fotade jag själv. Tyget måste jag skriva om också, ett jätteskönt mjukt tyg med lite ull i som jag köpte för ett billigt meterpris på Ohlssons tyger.



onsdag 4 september 2013

Stickbok från Island

Min dotter Gabriella har varit på Island och köpt med sig en present till mig därifrån. En stickbok med mönster från Island. Jättefin!

 

Byxor att slita på

Att slänga sig på asfalten när men spelar fotboll sliter hål på många byxknän. Något som inte bekymrar Ludwig så mycket men däremot hans mamma Camilla. Nu får han ett par nya byxor med hela knän, sydda av mina gamla jeans. Sydde fickor på bakstyckena, tycker det ser lite mer byxlikt ut och inte så mysbyxstuk på samma sätt med dem.

Tål att slitas på ett tag i alla fall. I bakfickan har jag stoppat ner ett par laglappar för säkerhets skull.

 

Och så blev det lite tyg kvar

När jag sytt färdigt min jacka blev det kvar yttertyg som precis räckte till en jacka åt brorsans lilla tös Lowa. Fick köpa till foder och dragkedja. Visst blev den fin, blir nog en bra barnjacka för höst- och ruskväder. tror att den ska hålla både vind och väta borta hyfsat bra. En liten mössa blev det till också.

 


 



 Ett reflexband nertill på jackan, precis som på min.
 
 Detalj från luvan.

Så grymt stolt

Äntligen är min höstjacka klar! Och jag är faktiskt riktigt stolt över den. Mönstret är ifrån Stoff och Stil. Jag gjorde om bakstycket då jag ville ha den rundad och med en slits bak. Yttertyget och fodret är från Ohlssons tyg. Yttertyget en vindpoplin i en färg jag älskar och ett vadderat foder. Det var inte helt lätt att sy i det tunna vindpoplinet, fick nåla varje centimeter för att det inte skulle dra sig. Men jag är så grymt nöjd med jackan och snart är det nog väder för att börja använda den. Med en lite tjockare tröja under tror jag att jag kan ha den hela vintern. Skön att ha på sig eftersom den är väldigt lätt. Bra för mig som är ute och reser mycket i mitt jobb att slippa släpa på en tung jacka förutom bagaget.





 
 
Detalj från midjan. Dragsko i midjan.

 Detalj på ärmen. mudd på insidan i fodret.

 
Detalj på luvan.

 
Baksidan förlängde jag lite och rundade och sydde en slits.



 

Same, same

Fick tag på ännu en stuvbit av ett spännande tyg på Ohlssons tyger. Lite hysteriskt mönster. Funderade vad det kunde bli av det! Och fastnade i samma mönster och form som den i förra inlägget. Sydde i mudden i halsen på ett annat sätt som gjorde det snyggare. och sydde en muddplatta vid dragkedjan nertill, blev också snyggare än i den tidigare jackan. Bättre och bättre dag för dag...tror den kan bli snygg med en svart klänning under. Den här gpngen fick Athena vara fotomodell. En provdocka jag fått låna av min dotter tills dessa att jag får tag på en egen. Athena är lite smalare än mig måste jag motvilligt erkänna. Men kul att kunna se hur kläder man syr ser ut på.



 

Jacka och linne

Var på Stoff och Stil i somras och köpte en tygbit som räckt lagom till en jacka och ett linne. användbart till min jeanskjol bland annat. Mönstret jag utgått från är Eloise jacket i Jenny Hellströms bok. Förlängde en liten aning och gjorde en liten kragkant i muddtyg istället för luvan.






 

Tröjor till två tuffa killar

Hittade en stuvbit på Ohlssons tyger som räckte till varsin tröja åt Noel och Ludwig. Mönstret hittade jag i en gammal Burdatidning och ville testa om det var bra att ha som grundmönster till andra tröjor. Tröjan i storlek 10 år kunde ha varit längre och den i storlek 6 år var lite för stor i halsen.

Gosig fleecetröja

Äntligen ska jag uppdatera min blogg! Var ett tag sedan sist. men bättre sent än aldrig...

Hittade ett härligt gosigt fleecetyg på Ohlssons tyger, köpte det på kilopris. Utgick från ett mönster i Jenny Hellströms bok, Eloise jacket. Gjorde den lite längre och gjorde om luvan eftersom jag ville att den skulle gå upp lite högre och tightare runt halsen. Efter att ha haft den på mig ett par gånger kände jag att jag ville ha den stadigare i nederkant och runt ärmarna så jag sydde på muddar. Nu är jag helnöjd med den.